» Koningshuis

Koningshuis

In 1876 werd aan de Nieuwestreek een nieuwe Lagere School gebouwd, met ernaast een woning voor de hoofdonderwijzer. De school is in 1978 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw van het gemeentehuis. De meesterswoning is bewoond geweest tot 2018, toen 'meester' Henk Koning overleed. Op 15 oktober 2019 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de definitieve bestemming van de woning, deze zal ter beschikking worden gesteld voor ’t Heer en Feer. Zie ook het artikel Koningshuis definitief voor ’t Heer en Feer.

Het Koningshuis, Nieuwestreek 1.

Het Koningshuis, Nieuwestreek 1.

’t Heer en Feer heeft in het huis, Koningshuis genoemd naar de laatste bewoner, een bescheiden expositie ingericht met elementen uit verschillende aspecten van de eilander cultuurhistorie.
Er is een hoekje voor de strandpalen, een vitrine met beschilderde kannen van Luitjen Elles, een kleine bibliotheek met boeken over het eiland, ingebonden dorpsbodes en plakboeken van de schoolreisjes van Henk Koning, modellen van ambulancevliegtuigen en helikopters, informatie over de walvisvaart, de zeevaartschool, de eilander taal en het Vredenhof. In een donker zaaltje draaien films uit het eilander verleden.
Vrijwilligers leiden de bezoekers rond, vertellen verhalen en beantwoorden vragen.

Het Koningshuis is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie over de expositie Ambulancevluchten

Lees ook: Het Koningshuis 1 jaar open!

Een deel van de expositie in de woonkamer van het Koningshuis.

Een deel van de expositie in de woonkamer van het Koningshuis.