» Koningshuis

Koningshuis

Het Koningshuis wordt verbouwd, de exposities zijn tijdelijk verplaatst naar Nieuwestreek 7

Het Koningshuis wordt momenteel verbouwd

Het Koningshuis wordt momenteel verbouwd

In 1876 werd aan de Nieuwestreek een nieuwe Lagere School gebouwd, met ernaast een woning voor de hoofdonderwijzer. De school is in 1978 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw van het gemeentehuis. De meesterswoning (Nieuwestreek 1) is bewoond geweest tot 2018, toen ‘meester’ Henk Koning overleed.
Op 15 oktober 2019 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de definitieve bestemming van de woning, deze zal ter beschikking worden gesteld voor ’t Heer en Feer. Zie ook het artikel Koningshuis definitief voor ’t Heer en Feer.
’t Heer en Feer heeft in het huis, Koningshuis genoemd naar de laatste bewoner, een bescheiden expositie ingericht met elementen uit verschillende aspecten van de eilander cultuurhistorie.
Er is een hoekje voor de strandpalen, een vitrine met beschilderde kannen van Luitjen Elles, een kleine bibliotheek met boeken over het eiland, ingebonden dorpsbodes en plakboeken van de schoolreisjes van Henk Koning, modellen van ambulancevliegtuigen en helikopters, informatie over de walvisvaart, de zeevaartschool, de eilander taal en het Vredenhof. In een donker zaaltje draaien films uit het eilander verleden.
Vrijwilligers leiden de bezoekers rond, vertellen verhalen en beantwoorden vragen.

Meer informatie over de expositie Ambulancevluchten