» Film De laatste werkdag van bakker Klontje

Film De laatste werkdag van bakker Klontje

32e film in het filmarchief, door Dick Kool

Bij de eerste beelden ruik je de geur van de Waldkorn- en Prokornbroden bijna! Samen met Chris Schuthof is Thom Klontje druk bezig in de bakkerij. Tussen het croissantjes bakken en soesjes maken door, vertelt Thom over de ontwikkelingen in de bakkerij die drie generaties, bijna 100 jaar, in de familie is geweest. Over de toegenomen variëteiten aan brood, eigen recepten en over de speciale bestelling van 3(!) biologische broden. Na ruim 35 jaar geeft Thom het stokje over.

De afscheidsreceptie in de bakkerij met een voorgedragen gedicht, bloemen en hartelijke woorden sluit af met het fragment ‘Tom Pouce’ uit cabaret de Bonnefooi. Een ode aan Bakkerij Klontje, een onuitwisbaar begrip op Schiermonnikoog.

Een prachtige registratie van Dick Kool, het is de 32e film in het filmarchief.

De film is tegen een kleine vergoeding te zien via de webwinkel.

De bakkerij aan de Middenstreek (foto's Henk Binnendijk)

De bakkerij aan de Middenstreek (foto's Henk Binnendijk)

Uit de Dorpsbode van 1 februari 2001

Bakker Thom Klontje stopt met de bakkerij op Schiermonnikoog. De 57-jarige Thomas Klontje houdt het voor gezien na ruim 35 jaren in de familiebakkerij gewerkt te hebben. Opa Thomas Klontje begon begin vorige eeuw een kleine bakkerij in de Middenstreek op Schiermonnikoog. Zoals vroeger gebruikelijk werden de zaken opgevolgd door de zoon. Arend Klontje, de vader van Thom Klontje, zette de bakkerij voort en verhuisde naar een groter pand eveneens in de Middenstreek. Op 22-jarige leeftijd kwam junior, na het volgen van de benodigde opleidingen, in de bakkerij van zijn vader werken. Klontje heeft wel een zoon, maar deze ziet geen ‘brood’ in de huidige bakkerij. Klontje runde de bakkerij samen met zijn vrouw Truus Valentijn en enige eilander dames voor de verkoop in het winkelgedeelte.

Klontje wil zijn oude hobby, muziek, weer oppakken. Regelmatig is Klontje ook te beluisteren op het kerkorgel in de kerken van de eilander gemeenschap. Ook aan reizen naar Scandinavische landen wil Klontje samen met zijn vrouw meer tijd besteden. De bakkerij wordt overgenomen door de 29-jarige Chris Schuthof, de ‘bakkersknecht’ van Klontje. Schuthof is geen onbekende onder de eilanders. Ruim twaalf jaren geleden kwam Schuthof naar het eiland om te gaan werken in de bakkerij van Klontje. Schuthof zit vanaf zijn 15e in het bakkersvak. Samen met zijn vrouw Jacqueline  en de huidige verkoopsters zal Schuthof de bakkerij op dezelfde voet voortzetten. Bakkerij Klontje staat vooral bekend om de zogenaamde ‘eilander zandtaartjes’ en de ‘strandkoeken’. Een lekkernij. Zowel bij de eilanders als de vele gasten die jaarlijks het eiland bezoeken.

Geschreven door Peter Oosterloo.