» Film over Eendenkooi in Filmarchief

Film over Eendenkooi in Filmarchief

Een film van Dick Kool en Jan Holwerda

De film 150 jaar Eendenkooi-Kooiplaats is als vijfde film toegevoegd aan het filmarchief van ’t Heer en Feer.
De film geeft een prachtig beeld van de geschiedenis van de in 1861 gestichte Eendenkooi op Schiermonnikoog en de werkzaamheden van kooiker Theun Talsma.
Voorheen werd de Kooi als jachtmiddel gebruikt, om vervolgens de gevangen eenden, talingen en andere vogels aan de poelier in Leeuwarden te verkopen. Een eendenkooi is ingericht voor het vangen van eenden zonder gebruik te maken van een geweer.
De eendenkooi bestaat uit een zoetwaterplas omringd door een kooibos. Eendenkooien zijn een typisch Nederlands verschijnsel. Zij zijn al bekend uit de veertiende eeuw, toen eend nog vaak op het menu stond. De meeste eendenkooien zijn tegenwoordig niet meer in gebruik. Eendenkooien behoren tot het culturele erfgoed van dit gebied. De eendenkooi van Schiermonnikoog is in 1989 gerestaureerd door Natuurmonumenten en Nationaal Park Schiermonnikoog.

Deze film van Jan Holwerda en Dick Kool duurt ruim 22 minuten en is tegen een kleine vergoeding te zien via de webwinkel en is ook te bekijken in de filmzaal van het Koningshuis (gratis).