» Klozum-films in Filmarchief

Klozum-films in Filmarchief

Van Dick Kool en Magda Augusteijn

Het Filmarchief van ’t Heer en Feer wordt deze maand uitgebreid met 2 Klozum-films:
Klozum 5 dec 2000 van Dick Kool en Klozum 5 december (1994) op Schiermonnikoog van Magda Augusteijn.

Klozum 5 dec 2000
In het jaar 2000 stond het huis aan de Langestreek 26 open voor zowel Kinderklozums als ‘grote mensen’ Klozums. Klozum is een eilander feest dat op 5 december gevierd wordt. Het feest staat los van de Sinterklaasviering op de wal. Tijdens Klozum maken de eilanders zich onherkenbaar door zich te vermommen. Ze trekken langs de huizen en voeren daar leuke toneelstukjes op. Kinderklozum vindt 1 of 2 dagen eerder plaats.
Dick Kool heeft de Klozumviering in het jaar 2000 heel mooi gefilmd. In 15 minuten ziet u wat er gebeurt in de huiskamers tijdens Klozum. Om 12 uur ’s nachts vindt de ontmaskering plaats, vroeger in het Dorpshuis, tegenwoordig in de Toxbar. De vermommingen gaan af en iedereen kan zien wie achter het masker zat.

 

Klozum 5 december (1994) op Schiermonnikoog
Magda Augusteijn woonde van haar zesde tot haar zestiende jaar met haar ouders, zusje en broertje op Schiermonnikoog. Daarna kwam zij, zoals de meeste eilander kinderen, jarenlang in de weekends naar het ouderlijk huis. Na de eilander mavo en vwo in Groningen, ging zij audiovisuele vormgeving studeren aan de academie Sint Joost in Breda. Als vierdejaars student kreeg zij een vrije opdracht voor een korte documentaire. Zij koos als onderwerp het Klozumfeest op Schiermonnikoog, dat zij zo vaak had meegespeeld. De film geeft uitleg over de viering van Klozum op Schiermonnikoog. Belangrijk zijn de voorbereidingen. De houding van de na te spelen persoon, de kleding en een bijbehorend masker, alles wordt tot in de finesses bestudeerd. De camera gaat mee op 5 december, over straat en de woonkamers in.
Magda is nu documentairemaker in Amsterdam. Haar belangstelling gaat o.a. uit naar land en volk van Suriname, waarover zij enkele documentaires heeft gemaakt. Meer over Magda en haar werk is te vinden op www.studiovermeer.nl

De films zijn tegen een kleine vergoeding te zien op de website van ’t Heer en Feer en ook in de filmzaal van het Koningshuis (gratis).