Op 29 december 2009 vond het vijfde Midwinterfestival plaats. Een (twee)jaarlijks festival waarbij menig eilander en ondernemer zijn huiskamer openstelt voor artiesten die over ‘hun’ eiland zingen en verhalen vertellen. In 2009 waren er 27 verschillende acts op 26 verschillende eilander locaties. Verder zetten drie galeries hun deuren open met speciaal voor het festival ingerichte tentoonstellingen.
Het Midwinterfestival dompelt eilander én gast – jong en oud – onder in muziek, theater, verhalen, workshops en meer. Het nimmer ontbrekende snert- en slotconcert, gevolgd door een spectaculaire afsluiting, maken het Midwinterfestival tot een onvergetelijke dag.
Het Midwinterfestival is gehouden in 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2014, 2016 en 2018.
In 2020 helaas geen groots Midwinterfestival. Om toch te kunnen genieten van dit mooie festival is, naast de film van Midwinterfestival 2010 (film nummer 11 in het Filmarchief), nu ook Midwinterfestival 2009 opgenomen in het Filmarchief van ’t Heer en Feer!
Een prachtige registratie van Dick en Lina Kool, het is de 33e film in het filmarchief.
De film is tegen een kleine vergoeding te zien via de webwinkel.
Beschrijving:
Opening
De opening van het Midwinterfestival vond plaats bij het Beukennootje alwaar fanfareorkest IN stond opgesteld om samen met de veelzijdige Midwinterkoningin (met trompet) het festival te openen.
De volgende voorstellingen zijn (deels) door Dick Kool gefilmd:
‘De eilander kat’ – levende poppenkast
Verteller: Henk Koning, spel: Jurjen en Natalja Bulthuis, Erik Jansen en Gemma Bouman, verhaal: Ida Bloem – Locatie: Gemeentehuis
In een reuzenpoppenkast die is gemaakt door Martin Visser, Atie Visser en Ida Bloem wordt door levende ‘poppen’ uitgebeeld dat er op Schiermonnikoog ooit een vuurtorenwachter leefde. Zijn drie zonen erfden van hem de vuurtoren, het licht dat in de vuurtoren brandt en een kat. En wat er daarna gebeurde….
‘Trompet voor olifant’
Door: Gert Floor en verteller Enky Siegersma – Locatie: Huiskamer Homan, Noorderstreek
Gert Floor, voormalig huisarts op het eiland, verzorgt een kindervoorstelling op basis van een boek van Max Velthuys. Het verhaal gaat over escalatie, elkaar dwars zitten en burengerucht. En het allerleukste komt aan het einde van de voorstelling, dan mag je zelf muziekinstrumenten proberen te bespelen!
‘Dûnsje mei de leafde’
Dans: Janny Hoekstra, Miranda Bakker, Myrte van Bon, Marije Dam, Nine Korthuis, Monique Ridder, Miranda Riemersma, Myrthe Talsma, Laura van der Zee, Choreografie: Marit Bamboe, muziek: Moby, Lenard Cohen – Locatie: Oude Brandweergarage, Noorderstreek
Marit Bamboe, een Friezin in hart en nieren, heeft samen met een stel zeer enthousiaste eilander meiden een moderne dans in elkaar gezet. Een zeer bijzonder project, op een bijzondere locatie.
‘Vingervlugge flipperkampioen’
Door: Jasmijn de Jong – locatie: Badweg 6, Fietsenverhuur
Huidige Nederlands en voormalig Europees kampioen op de flipperkast werkte een tijdje bij hotel Van der Werff. Niemand kon vermoeden dat de eilander bevolking een topsporter van formaat in haar midden had. Jasmijn gaat in de workshop uitleggen hoe de bal het beste geraakt kan worden.
‘Dinner for one’
Door: Jan Berend Bazuin en Clara Smit, regie: Grytha Visser – Locatie: Hotel Duinzicht, ontbijtzaal
Rond 1920 schreef de Britse auteur Lauri Wylie een komische sketch over Miss Sophie, een op leeftijd zijnde Grand Old Lady. Miss Sophie viert zoals elk jaar haar verjaardag met een diner tezamen met haar beste vrienden. Ze houdt deze traditie in stand. Haar trouwe butler James zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. ‘The same procedure as every year, Miss Sophie?’
‘De Planke’
Door: Astrid van der Zaag en vele eilanders – Locatie: Noorderstreek 26, Werkplaats bouwbedrijf Dijkstra
Een dag als alle andere…? Werkplaats… Klusje… Busje… Eilanders… Planke… Engelse humor uit 1979!
‘Leutje laid en ander moois’
Door: Marc Korfage en Jeanet Stratingh Locatie: Langstreek 66, Restaurant Brakzand
Voor de liefhebbers van de kleine liedkunst in Gronings dialect is dit optreden meer dan de moeite waard!
‘Oogst van jaren jutten’
Door: Foppe Hoekstra en Hilbrand Abma – Locatie: Langestreek om de Noord 28
Een unieke verzameling van kostbare schatten gevonden langs de vloedlijn is nu te aanschouwen in de schuur van Foppe Hoekstra. Hilbrand Abma zal dit op geheel eigen wijze hier en daar voorzien van uitleg.
‘Met Schiermonnikogers op de Groenlandvaart’
Door: Arend en Wietske Maris – Locatie: Huiskamer Hauer, Langestreek 30
In dit huis aan de Langestreek woonde in de 18e eeuw een commandeur die op walvisvaart ging. Zijn reizen waren barre en levensgevaarlijke tochten die ons voorstellingsvermogen te boven gaan.
10 jaar ‘De Kwast’
Door: Eilander kunstschilders – Locatie: Atelier Romy, Langestreek 7
In Atelier Romy zijn verschillende olieverf- en acrylschilderijen te bewonderen van verschillende eilander kunstenaars, allen lid van schildersclub ‘De Kwast’, die dit jaar 10 jaar bestaat.
‘Jazz our souls’
Door: Fries Project Orkest – Locatie: Got Tjark
Dit orkest trakteert de gasten op verrassende composities met blues en soul invloeden, mooie luisterliedjes, knallende blazers, meeslepende strijkpartijen, groovy basloopjes en soulfull stemgeluid.
‘Ode aan Ede’
Door: Joop Meijer, Aty Elzinga, Jeanet Visser en Melle Blom – Locatie: Huiskamer Kolstein, Middenstreek 21
Een ode aan Ede Staal. Het land waar Ede van hield , waar hij woonde en waarover hij zong, ligt tussen het Lauwersmeer en Nieuwe Statenzijl. Noordelijke chansons, vertolkt door eilander muzikanten in een sfeervolle omgeving.
‘Sokantook’ – snertconcert
Door: Barbara Jelijs en Renee Taal – Locatie: Cultureel Ontmoetingscentrum, Langestreek
Terwijl u geniet van een heerlijke snertmaaltijd zullen de dames van ‘Sokantook’ u vermaken met luisterliedjes, meezingers en andere tranentrekkers. Verslik u niet!
‘Drieluik over vrouwen van weleer’
Door: David de Boer – locatie: Badweg 3
Op dit mooie eiland wonen en woonden vele markante personen. In een uniek drieluik hoort u iets over enkele bijzondere vrouwen uit de recente geschiedenis.
‘Night of the Monks’
Door: Martin Korthuis en Brassband Heman – Locatie: COS, Langestreek
Een hoogstaand optreden van de in Bedum geboren Martin Korthuis en de nationaal en internationaal gewaarderde brassband Heman.
‘Cavar ent bouger’
Door: Lise Kromhout (dans), Frank van der Zee (machinist) en Marit Bamboe (choreografie) en Momfèrt de Kraan – Grasveld nabij Het Wantij en Ware Jacob
Het slot van het festival. Spanning en constructie zijn de kernwoorden. Het levert een uniek schouwspel op. De krachtcombinatie van de Midwinterkoningin op haar zwarte paard, sluit het 5e Midwinterfestival af.
Camera/montage: Dick Kool
Geluid: Lina Kool-Aikema
Organisatie van het Midwinterfestival 2009:
Tjitske Dijkstra
Coba Harthoorn
Jurrie Noot
Marijke Bouman
Victor Claessens
Bert Steendam
Adriënne van Schaik
Foppe Peter Schut