» Nieuwe expositie

Nieuwe expositie

Op 8 mei opende de heer Ger van Langen, directeur van Wagenborg, de expositie 'Klaas Onnes - kapitein en schilder'.

Expositie Klaas Onnes - kapitein en schilder

Aansluitend op de expositie ‘Trouwe wachters van Schiermonnikoog’ over de historie van de strandpalen en waarbij de eilander schildersgroep ‘De Kwast’ een ode heeft gebracht aan de nog altijd belangrijke oriëntatiepunten van het eiland, staat de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum nu in het teken van Klaas Onnes (1893 – 1971).

De kleindochter van Klaas Onnes, Joke Gaasendam-Onnes, logeerde als kind in de vakanties vaak bij haar opa en oma op Schiermonnikoog. Haar opa voer meer dan 40 jaar op de veerboot van Oostmahorn naar Schiermonnikoog v.v. Daarnaast was hij een hartstochtelijk amateurschilder met een passie voor schepen, de zee en het eiland. Als kind vond Joke dit allemaal heel normaal, maar nu ze wat ouder is, besefte Joke hoe bijzonder haar opa eigenlijk was. Ze is zich in het leven van haar opa gaan verdiepen. Het resultaat is een prachtig themanummer 2018 van ’t Heer en Feer: ‘Klaas Onnes – kapitein en schilder – Een leven in het teken van de zee’.

De overzichtsexpositie van Klaas Onnes’ schilderwerk is te bewonderen in het bezoekerscentrum. Op de zonovergoten 8ste  mei heeft Ger van Langen, directeur van Wagenborg Passagiersdiensten, in het bijzijn van vele Onnes-nazaten en belangstellenden, de expositie geopend. Via de originele telegraaf van de veerboot Brakzand (in bruikleen van het Dorpshuis) gaf hij ‘volle kracht vooruit’ om weer een stukje bijzonder en historisch Schiermonnikoog te doen herleven.

De expositie is tot voorjaar 2019 te bezichtigen in het bezoekerscentrum. Het themanummer 2018 van ’t Heer & Feer is, net als het Jaarboek Schiermonnikoog 2017, o.a. ook in het bezoekerscentrum te verkrijgen.