» Ode aan de Schiermonnikoger cultuur

Ode aan de Schiermonnikoger cultuur

De werkgroep ‘Kom op verhaal’ organiseert bijzondere activiteiten op Schiermonnikoog waarbij kunst, cultuur en eilander identiteit centraal staan.

‘Kom op verhaal’ heeft drie maanden lang de beschikking gekregen over het ‘Koningshuis’ in het centrum van Schiermonnikoog. Dit huis, gerealiseerd door Koning Willem lll, werd tot voor kort bewoond door oud-schoolhoofd Henk Koning die de eilander cultuur bewaakte en vanaf zijn bankje menig verhaal vertelde.

De Cultuur Historische Vereniging ‘t Heer en Feer heeft een tijdelijke expositie samengesteld. De hal en woonkamer zijn ingericht met schilderijen, foto’s en boeken over de walvisvaart en de zeevaartschool. Verder is er een expositie over de strandpalen en kunnen liefhebbers van de eilander taal hun hart ophalen aan eilander gedichten. Daarnaast heeft Begraafplaats Vredenhof de dossiers van de aangespoelde zeelui en soldaten ter beschikking gesteld. Filmhuis aan Zee vertoont documentaires in de oude studeerkamer van het huis. Ook zullen vertellers en muzikanten regelmatig acte de présence geven.

De opening, verricht door Burgemeester Ineke van Gent, vindt plaats op vrijdag 10 augustus 2018 om 15:00 uur.

Het Koningshuis is dagelijks (m.u.v. dinsdag) van 15:00 – 17:30 uur geopend tot 18 oktober 2018.