» Eerste film van Dick Kool in filmarchief

Eerste film van Dick Kool in filmarchief

Film De Taalroute online en in het Koningshuis te bekijken

’t Heer en Feer heeft een derde film toegevoegd aan het filmarchief. Het is de eerste van de vele films van Dick Kool die in het filmarchief terecht zullen komen. Aansluitend op de actualiteit van de eilander taal is gekozen voor de film De Taalroute over de realisatie en opening van de taalroute in april 2010 als eerste op te nemen. De film is zowel in het Koningshuis als via een kijkrecht in de webwinkel te bekijken.

Over Dick Kool
Dick heeft als vaste cameraman voor Avro de hele wereld bereisd. Zijn werk was zijn leven. Toen hij met pensioen ging stopte hij niet met filmen, integendeel. Hij ging met zijn vrouw Lina Kool op Schiermonnikoog wonen, waar ze altijd al op vakantie gingen. Daar filmde hij duizenden uren aan materiaal en maakte daarmee een indrukwekkend portret van Schiermonnikoog van de jaren ’90 vorige eeuw tot begin 2013. Hij filmde de vissers, de evenementen, de natuur, proefvaarten, plaatselijke folklore, dichters, de eilandtaal maar ook de gewone eilanders. Zijn laatste film was van januari 2013, schaatsen op de Westerplas. Dat een befaamd cameraman dit kleine eiland zo groots in beeld heeft gebracht is een opsteker voor de historie van Schiermonnikoog.

Het Fries Film Archief heeft veel van Dick zijn films gedigitaliseerd zodat ook ’t Heer en Feer zijn beelden aan een ieder die hiervoor belangstelling heeft, kan laten zien.

Dick is op 20 oktober 2013 op 73-jarige leeftijd overleden.