» Film Eilander Balgexpres 2010

Film Eilander Balgexpres 2010

84e film in het filmarchief, door Dick Kool

Al meer dan een halve eeuw is de Eilander Balgexpres een begrip op Schiermonnikoog; de tractor met karakteristieke buswagen, die gasten tijdens deze rit helemaal tot aan het meest oostelijke puntje van het eiland brengt: de Eilander Balg. De Balg is van oudsher een geul die via de zuidkant om de oostkant van het eiland richting Noordzee stroomde. Aangezien het landschap altijd in beweging is, heeft deze geul zich in de loop der jaren verlegd. De rit is elke dag weer anders, de wind, het weer en het water zorgen ervoor dat het strand iedere dag weer een ander karakter heeft.
De eerste Balgexpres is begin jaren ’70 opgezet door Taeke Soepboer, eigenaar van Hotel Schiermonnikoog. Het zijn strandritten met een trekker en daarachter een afgedankte bus waarvan de overkapping afgehaald is. Later beschikt hij over een overkapte balgwagen. Douwe Hellinga (van de Schiermonnikoger Vishandel) neemt tenslotte de trekker en balgwagen van hem over en diens zoon Sieger rijdt in 2010 nog steeds met zijn (inmiddels vernieuwde) Balgexpres naar de oostpunt van het eiland en weer terug. De hele tocht is door Dick Kool gefilmd.
Inmiddels is de Balgexpres overgenomen door Rutger van Halm en Nolene Kremer.

Het is de 84e film in het filmarchief, de film is te zien in de Dick Kool saal in het Koningshuis en voor een klein bedrag thuis te bekijken via de webwinkel.

Beelden uit de film

Beelden uit de film