» Film Helikopters naar Schiermonnikoog

Film Helikopters naar Schiermonnikoog

94e film in het filmarchief, door Jan Holwerda

94e film in het filmarchief: Helikopters naar Schiermonnikoog door Jan Holwerda
Op 26 juli 2006 is de Explosieven Opruimingsdienst van de Marine Luchtvaartdienst opgeroepen naar Schiermonnikoog voor het onschadelijk maken van een explosief dat op het strand is aangespoeld. Jan Holwerda heeft de landing, verblijf en het opstijgen van de helikopter uitgebreid gefilmd.
Een Westland Lynx helikopter stijgt op vanaf het vliegkamp de Kooy, bij Den Helder. De eilander Jackel Holwerda is een van de passagiers. Hij is vliegverkeersleider bij de Marine Luchtvaartdienst. Verder zien we spectaculaire beelden van de Augusta AB-412, de SAR-helikopter die tussen 1994 – 2015 werd ingezet voor het spoedeisend patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op de wal. Zo vloog de SAR meer dan 150 keer per jaar. Daarnaast is de SAR-helikopter (Search And Rescue) ingezet door de Nederlandse Kustwacht voor Reddingsoperaties. Aan het eind worden beelden getoond van de landing en het opstijgen van de laatste Waddenheli, de Airbus H145, die sinds 2016 door de Regionaal Ambulance Voorziening Fryslân (RAV Fryslân) wordt ingezet. Ook de tweede waddenheli van het UMCG komt nog in beeld.

Het is de 94e film in het filmarchief, de film is te zien in de Dick Kool saal in het Koningshuis en voor een klein bedrag thuis te bekijken via de webwinkel.

Alle vliegtuigen en helikopters die zijn ingezet voor ambulancevluchten zijn beschreven in het boekje “Ambulancevluchten vanaf de Waddeneilanden” dat geschreven is door Jan Holwerda, te bestellen via de webwinkel.

Beelden uit de film

Beelden uit de film