» Film Huifkartocht op Schiermonnikoog

Film Huifkartocht op Schiermonnikoog

70e film in het filmarchief – door Dick Kool

De huifkar kwam voor rijden bij De Ware Jacob aan de Langstreek. De dames van zangclub Gouwe Ouwe stapten in met aanhang én gevulde koelbox. Het weer was wat minder maar dat mocht de pret niet drukken. Al gauw klonk er muziek en zang door de streken. Hoe leger de koelbox, des te meer volume. De huifkar vervolgde de tocht richting het Rif en rondde de West. De koetsier vertelde allerlei wetenswaardigheden onderweg. Ook filmer Dick Kool kwam in deze film eindelijk eens uitgebreid in beeld. De paarden namen een aanloop bij de strandopgang bij het Noderstraun om vervolgens de rit bij het beginpunt te eindigen.

De film is voor een kleine vergoeding te zien via ons filmarchief of te bestellen in de webwinkel en te zien in de Dick Kool Saal in het Koningshuis.

In memoriam Dick Kool 1940 – 2013
De meeste films in het filmarchief zijn gemaakt door Dick Kool. Als cameraman voor de AVRO reisde Dick vanaf de jaren ‘70 de hele wereld over. Toen hij met pensioen ging stopte hij niet met filmen, integendeel. Hij ging met zijn vrouw Lina op Schiermonnikoog wonen. Daar filmde hij duizenden uren aan materiaal en maakte daarmee een indrukwekkend portret van Schiermonnikoog van de jaren ’90 vorige eeuw tot begin 2013. Hij filmde de evenementen, openingen, de natuur, vaartochten, plaatselijke folklore, dichters, de eilander taal en ook de eilanders. Dat een befaamd cameraman dit kleine eiland zo groots in beeld heeft gebracht is een opsteker voor de historie van Schiermonnikoog. Dick is op 20 oktober 2013 op 73-jarige leeftijd overleden.

Beelden uit de film

Beelden uit de film

Dick Kool (1940 – 2013)

Dick Kool (1940 – 2013)