» Film Laatste werkdag vuurtorenwachter

Film Laatste werkdag vuurtorenwachter

93e film in het filmarchief, door Dick Kool

93e film in het filmarchief: Laatste werkdag vuurtorenwachter Hendrik Perdok door Dick Kool
De vuurtoren op Schiermonnikoog is meestal het eerste wat je ziet als je het eiland nadert. Zowel overdag als in het donker is het een baken van herkenning.
Hendrik Perdok (1950-2017) was 30 jaar vuurtorenwachter. Op 29 februari 2008 was zijn laatste werkdag, die door Dick Kool uitgebreid werd gefilmd.
Hendrik vertelt boeiend over zijn werk, het begeleiden van schepen, helpen en coördineren van handelingen indien er sprake is van scheepsongemakken en reddingacties bij nood en ontij. Naast de dagelijkse handelingen is er ook het avontuurlijke, in geval van zwaar weer. Wanneer de wind aanwakkert tot stormkracht en de golven woest omhoog spelen.
Het betekent een constant alert blijven op alles wat zich zou kunnen voordoen. En dan dat uitzicht, je ziet alles, zowel wat op het land als wat op zee gebeurt. Niets ontglipt aan Hendriks aandacht. De rust en eenzaamheid, je moet er wel tegen kunnen. Voor Hendrik geen probleem, het past bij zijn karakter. Hoe belangrijk de vuurtorenwachter was heeft Hendrik zelf meegemaakt als lid van de KNRM toen de reddingboot Nina Anna omsloeg en hij dankzij een snel alert ternauwernood gered kon worden.
Des te schrijnender was daarom het plan om de vuurtorenwachters te vervangen door camera’s, een plan dat mede door verzet van Hendrik op Schiermonnikoog niet werd uitgevoerd, de toren op het eiland is nog steeds bemand!
Aan het eind van zijn laatste werkdag heeft zijn vrouw Liesbeth een verrassing voorbereid. Bij de
toren komen zijn familie, vrienden en bekenden hem van de toren halen in de bus van Van der Werff, met Jan Fischer aan het stuur. Tot zijn grote verrassing, beide zonen verblijven in het buitenland, wachten zij hem bij de deur op. Het gezelschap rijdt vervolgens naar het hotel, waar zijn afscheid uitbundig wordt gevierd.

Het is de 93e film in het filmarchief, de film is te zien in de Dick Kool saal in het Koningshuis en voor een klein bedrag thuis te bekijken via de webwinkel.

Beelden uit de film

Beelden uit de film