» Film Midwinterfestival 2006

Film Midwinterfestival 2006

72e film in het filmarchief, door Dick & Lina Kool

Hoe leuk is het dat ook de tweede editie van het Midwinterfestival door Dick Kool is gefilmd! In ruim drie kwartier worden we meegenomen door de streken waar jonge eilander streetdancers vuurpotten hebben ontstoken als teken van de opening van het Midwinterfestival 2006. Van de jazzy sfeer in De Brakzand, naar een muzikaal optreden in huize Woudstra om daarna naar de Middenstreek te gaan voor een kinderverhaal. De serre van Hotel Van der Werff is het toneel van het sprookje Assepoester en in de Got Tjark vindt een workshop Afrikaans dansen plaats. In het plantsoen is aandacht voor boeiende verhalen over bomen en struikgewas. Aan de Langestreek om de Noord kunnen we snel een kijkje nemen in een oude schuur. Daar klinken gedichten uit de luidsprekers. Daarna door naar de herberg Rijsbergen voor de smartlap-workshop. Ondertussen was in de Got Tjark ruimte gemaakt voor een elfkoppig blaasensemble dat een stuk van Mozart ten gehore bracht. Toen door naar het nieuwe gemeentehuis voor een creatieve workshop. Hups, weer naar de Langestreek voor de vertelling over de dijkdoorbraak van 1962. Tussen het middag- en avondprogramma voor het eerst het Snertconcert. Lekker eten en onderwijl luisteren naar fanfareorkest I.N. en de Blomband. Met volle maag naar de Badweg voor de eilander legende over de Tjatteljúed. Snel nog even in een bus stappen om op de dijk verrast te worden met muziek in de bus. En dan, ter afsluiting, het slotconcert waarbij het publiek net niet op de banken stond van enthousiasme. Wat een dag! Geniet van de prachtige beelden van een zeer geslaagd Midwinterfestival!
Camera/montage: Dick Kool
Geluid: Lina Kool-Aikema

Het is de 72e film in het filmarchief, de film is voor een klein bedrag te bekijken via de webwinkel.

Een compleet verslag van het Midwinterfestival is terug te lezen in de Dorpsbode van 15 januari 2007.

Midwinterfestival:
Op 29 december 2005 vond het eerste Midwinterfestival plaats, geïnitieerd door Tjitske Dijkstra. Een festival waarbij eilanders, de kerk en ondernemers hun deuren opzetten voor artiesten die over ‘hun’ eiland zingen en verhalen vertellen.
De eerste editie werd een succes. In 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2014, 2016 en 2018 waren er ook Midwinterfestivals. In 2020 en 2021 gingen deze vanwege Corona, niet door.
In 2020 was er wel een muzikale verrassing van Caspar Vos (piano) en Maren Bosma (viool), live te bewonderen in de huiskamers. Ook klonk er muziek vanuit de toren van de Got Tjark en was de kerk prachtig verlicht.
Op het moment van de presentatie van deze film in de Dorpsbode (3 december 2022) en in de filmzaal van het Koningshuis, zijn de voorbereidingen voor het Midwinterfestival van 2022 in volle gang!

Beelden uit de film

Beelden uit de film