» Film Opening vogelkijkhut Westerplas

Film Opening vogelkijkhut Westerplas

86e film in het filmarchief, door Dick Kool

86e film in het filmarchief – Opening van de vogelkijkhut aan de Westerplas door Dick Kool
Op 17 mei 2008 openden NCRV-presentatrice Mieke van der Weij en Sytze Schut samen de vogelkijkhut aan de Westerplas. De Westerplas is één van de vogelrijkste plekken van Schiermonnikoog. Door de groei van bomen en struiken was het gebied toen niet goed meer te zien. Vanuit de nieuwe hut konden eilanders en badgasten weer genieten van de vele eenden, ganzen, lepelaars en andere watervogels op de plas. Ter ere van de opening was bij de Bank van Banck een gezellig openingsprogramma. Na een regenachtige ochtend sprak Mieke van der Weij om 15.00 uur. Samen met Sytze Schut keek ze terug op het winnen van de titel ‘De mooiste plek van Nederland’ in juni 2006. Sytze was de ambassadeur van Schiermonnikoog voor dit programma. Hij kreeg de meeste stemmen van de tv-kijkers en ontving een geldprijs. Zo kon Sytze een lang gekoesterde wens kon realiseren: een vogelkijkhut aan de rand van de Westerplas.
Voor een grote groep belangstellenden bracht Patricia Suer, van Theater Suer, een theater voorstelling met verschillende vogels. Begeleid door prachtige geluiden en muziek, wist ze iedereen met haar bijzondere creaties te boeien. Een route langs een 40-tal tekeningen van kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de eilander basisscholen werd geopend door Carla Visser, Renate Leeuwe en Jesse Woudstra. Om de vogels van de Westerplas te eren hadden de kinderen mooie tekeningen met gedichten gemaakt. Op de meeste tekeningen waren vogels afgebeeld. Jesse zijn kunstwerk liet zien dat de Westerplas meer te bieden heeft; hij onthulde een mooi portret van een konijn!
Na toespraken van Kees van Es (Ministerie van LNV) en burgemeester Bert Swart, begeleidde Patricia Suer de mensen die de wilgentakken door zouden knippen naar de vogelkijkhut. Samen knipten ze enkele wilgentenen door bij het pad naar de hut.

Camera:Dick Kool

Het is de 86e film in het filmarchief, de film is te zien in de Dick Kool saal in het Koningshuis en voor een klein bedrag thuis te bekijken via de webwinkel.

Beelden uit de film

Beelden uit de film