» Film Verhalen van eilander zeevarenden

Film Verhalen van eilander zeevarenden

71e film in het filmarchief, door Pim Korver

Aan de stamtafel van hotel Van der Werff vertellen oud-zeevarenden over hun belevenissen op zee. Cor de Boer bijt de spits af met zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog toen hij heen en weer voer tussen Liverpool-New York. Ook Henk Visser zat toen op zee. Tijdens de oorlog kwamen eilanders elkaar tegen op verschillende plekken in de wereld. Of een bijna-ontmoeting tussen Henk Visser en Bennie van Bon in Bari, waar het schip van Henk Visser werd gebombardeerd. Bennie van Bon vertelt over zijn vlucht met de, met takken bedekte, mijnenveger Abraham Crijnssen vanuit Soerabaja naar Geraldton, Australië. Er worden vele verhalen verteld. Zo herinnert Cor Hoekstra zich het verhaal ‘kapitein overboord’ dat hij samen met Eldert Dobbinga in Congo beleefde. In Port Churchill aan de Hudsonbaai ontdekte Siep Hedlund een ijsbeer in het scheepsruim. En op de Bonny River in Nigeria wist Bote Sijtsma een aanval van piraten te voorkomen door vuurwerk af te steken. Een uur lang genieten van prachtige wereldverhalen!

Camera/interview: Pim Korver

Pim Korver (Amsterdam, 7 maart 1937- Lauwersoog, 6 december 2012) was een Nederlands persfotograaf, cameraman en filmmaker van documentaires. Hij werkte voor de NTS en later de NOS, bijna alle publieke omroepen en verschillende buitenlandse omroepen. Pim heeft meerdere films over Schiermonnikoog gemaakt, die via zijn weduwe en de familie Kooy bij ’t Heer en Feer zijn terecht gekomen.

De film is voor een kleine vergoeding te zien via ons filmarchief of te bestellen in de webwinkel en te zien in de Dick Kool Saal in het Koningshuis.

`Beelden uit de film

`Beelden uit de film