» Films van Dick Kool gedigitaliseerd door FFA

Films van Dick Kool gedigitaliseerd door FFA

Lina Kool ontvangt gedigitaliseerde films terug van Fries Film Archief

Het Fries Film Archief (FFA) heeft het afgelopen jaar 350 films van Dick Kool gedigitaliseerd. Als cameraman voor de AVRO reisde Dick Kool vanaf de jaren 70 de hele wereld over. Zijn werk was zijn leven. Toen hij met pensioen ging stopte hij niet met filmen, integendeel. Hij ging met zijn vrouw Lina Kool op Schiermonnikoog wonen, waar ze altijd al op vakantie gingen. Daar filmde hij duizenden uren aan materiaal en maakte daarmee een indrukwekkend portret van Schiermonnikoog van de jaren ’90 vorige eeuw tot begin 2013. Hij filmde de vissers, de evenementen, de natuur, proefvaarten, plaatselijke folklore, dichters, de eilandtaal maar ook de gewone eilanders. Zijn laatste film was van januari 2013, schaatsen op de Westerplas. Dat een befaamd cameraman dit kleine eiland zo groots in beeld heeft gebracht is een opsteker voor de historie van Schiermonnikoog. Dick is op 20 oktober 2013 op 73-jarige leeftijd overleden.

Een delegatie van het Fries Film Archief  kwam op 16 oktober 2019 naar ons eiland om de gedigitaliseerde films aan Lina Kool de overhandigen. Ook werden zij rondgeleid in het Koningshuis.
De films van Schiermonnikoog zullen worden opgenomen in het Filmarchief van ’t Heer en Feer en zullen binnenkort online en in de filmzaal van het Koningshuis te zien zijn.

Lina Kool ontvangt de gedigitaliseerde films uit handen van Jurjen Enzing (links, FFA).  Verder op de foto staand naast Jurjen van links naar rechts: Carla Duim (Historisch Centrum Leeuwarden), Syds Wiersma (FFA) en Kelly Bauer (FFA). Zittend van links naar rechts: Lina Kool en Joyce van Bon (’t Heer en Feer).

Lina Kool ontvangt de gedigitaliseerde films uit handen van Jurjen Enzing (links, FFA). Verder op de foto staand naast Jurjen van links naar rechts: Carla Duim (Historisch Centrum Leeuwarden), Syds Wiersma (FFA) en Kelly Bauer (FFA). Zittend van links naar rechts: Lina Kool en Joyce van Bon (’t Heer en Feer).