» Film Ringsteken op de Langestreek

Film Ringsteken op de Langestreek

98e film in het filmarchief door Dick Kool

Jarenlang werd het Concours Hippique op het eiland gehouden. Traditiegetrouw had op de avond daarvoor het ringsteken plaats en later op de avond eindigde dit in de kroeg en werd de Nacht van Schiermonnikoog gevierd. Dick Kool heeft in 1988 het ringsteken uitgebreid gefilmd.
Het concours is simpel begonnen, zo ongeveer gelijktijdig met de start van de eilander ruitervereniging. Voor de aanschaf van paarden was men toen aangewezen op adressen aan de vaste wal. Daar werden in het begin de paarden gekocht. Gepassioneerde paardenminnaars op het eiland waren in die tijd met name Durk Postma, Paul Harthoorn, Freerk Visser en An Bazuin- de Groot. Zij vormden dan ook het eerste bestuur van de ruitervereniging. Het moet zo ongeveer in het jaar 1967 of 1968 zijn geweest dat deze mensen een eerste Concours organiseerden dat uit zou groeien tot een jaarlijks weerkerend evenement met een groeiend aantal deelnemers.
Ringsteken of ringrijden is een oude traditie waar men een lans door een kleine ring probeert te steken. Eeuwen geleden ontstond dit spel op jaarmarkten waar de boeren zich verzamelden. Het spel wordt al rijdend gespeeld op een paard of aanspanning, meestal op hoge snelheden. Deze traditie bestaat al sinds het begin van de wedstrijden. Naast dat het een toeristische trekpleister is, is het echt een heuse sport waar vele mensen zich flink voor inspannen. Het lijkt erg gemakkelijk maar doordat je veel hand- en oogcoördinatie nodig hebt, is veel oefenen wel nodig.
In 1988 werd op de Langestreek een parcours uitgezet waar op drie plaatsen een ring gestoken diende te worden. Dit parcours werd drie maal afgelegd door verschillende teams. We zien voorafgaand hoe de paarden worden ingereden op het strand en hoe bij manege Binnendijken de paarden worden aangespannen en de teams zich voorbereiden.
Na de wedstrijd worden de deelnemers gehuldigd en maken ze nog een ereronde door het dorp.

Het is de 98e film in het filmarchief, de film is voor een klein bedrag te bekijken via de webwinkel.

Beelden uit de film

Beelden uit de film