» Film Dinner for One

Film Dinner for One

51e film in het filmarchief door Dick & Lina Kool

Jan Berend Bazuin en Clara Smit speelden in 2009 bij het Midwinterfestival de beroemde sketch Dinner for One onder regie van Grytha Visser in de ontbijtzaal van Hotel Duinzicht. De sketch werd gefilmd door Dick Kool; Lina Kool-Aikema deed het geluid.

Dinner for One is een komisch optreden dat in rond 1920 geschreven werd voor het theater door Lauri Wylie. De sketch wordt nog regelmatig in theaters opgevoerd. Miss Sophie is een rijke Engelse dame die al jarenlang op haar verjaardag haar vier beste vrienden: Sir Toby, Admiral von Schneider, Mr. Pommeroy en Mr. Winterbottom uitnodigt voor een verjaardagsdiner. Er is alleen een probleem: Miss Sophie is inmiddels negentig en alle vier haar vrienden zijn overleden. Dat vindt ze geen reden om met de gewoonte te breken. Omdat de vier heren niet langer persoonlijk aanwezig kunnen zijn, neemt Miss Sophies butler James de rollen van de vier gasten op zich, inclusief hun karaktertrekjes en eigenaardigheden. Daarnaast moet hij ook zijn gewone taken als butler vervullen.
Bij elk van de gangen van het diner (soep, vis, kip en fruit als dessert) kiest Miss Sophie een geschikt alcoholisch drankje. James serveert de drankjes niet alleen aan Miss Sophie, maar ook aan haar denkbeeldige gasten. Vervolgens brengt hij bij elke gang, in de rol van een van de vier heren, een toost uit en drinkt zijn glas leeg; hij drinkt hierdoor bij elke gang vier glazen! Hierdoor raakt hij steeds meer onder invloed en wordt het steeds moeilijker voor hem om de drankjes in te schenken, het eten te serveren, en om niet over de tijgerkop van een op de grond liggende huid te struikelen. Voorafgaand aan elke gang vraagt James aan Miss Sophie: “Precies zo als vorig jaar, Miss Sophie?”, waarop zij antwoordt: “Net als ieder jaar, James!”

Jan Berend Bazuin overleed op 16 oktober 2013, Dick Kool een paar dagen later op 20 oktober.

Het is de 51e film in het filmarchief, gemaakt door Dick en Lina Kool.
De film is tegen een kleine vergoeding te zien via de webwinkel.

Beelden uit Dinner for One

Beelden uit Dinner for One